}

Jaap-Jan van de Erve, akkerbouwer in Westmaas:

“Door het resultaat in zaaiuien heb ik dit jaar weer gekozen voor irrigatie”

Druppelirrigatie en fertigatie leverden Jaap-Jan van de Erve vorig jaar een 20 tot 30% hogere productie van zaaiuien op. Daarom koos de akkerbouwer uit Westmaas er ook dit jaar voor. “Het systeem kost aan de voorkant veel extra tijd. Maar bij lange, droge perioden wordt het steeds interessanter.

Het bedrijf in De Hoeksche Waard teelt op 250 hectare onder meer aardappelen, suikerbieten, zaaiuien en sjalotten en doet daarnaast loonwerk. Toen Jaap-Jan twee jaar geleden bij een collega aan het werk was, zag hij daar hoe druppelirrigatie functioneerde. “Zelfs in dat natte jaar pakte dat bij hem goed uit. Daarom hebben wij druppelirrigatie vorig jaar voor het eerst op 20 hectare toegepast in de zaaiuien en sjalotten, allebei hoogrenderende gewassen.”

Groot verschil met referentieperceel
Om een goede vergelijking te kunnen maken, richtte Jaap-Jan vorig jaar ook een referentieperceel in met zaaiuien. Daar beregende hij met de haspel en strooide hij op de conventionele manier kunstmest. Op de percelen met druppelirrigatie diende hij vloeibare meststoffen toe via de druppelslangen. “Van Iperen heeft me daarbij geadviseerd. Aan het eind van het seizoen zagen we een opbrengstverschil van 15 tot 20 ton zaaiuien per hectare. Met de prijzen van vorig jaar is het de investering altijd waard.”

Met één druk op de knop water en meststoffen
Natuurlijk is de inzet van druppelirrigatie en fertigatie een leerproces. Bovendien is geen jaar is hetzelfde, zo weet Jaap-Jan. “Eigenlijk kun je pas na 5 jaar de balans opmaken. Maar als we vaker extreem weer met lange, droge perioden hebben, wordt dit systeem steeds interessanter. Het grootste voordeel is dat je met één druk op de knop op het juiste moment water en meststoffen kunt geven, waarmee het gewas precies krijgt wat het op dat moment nodig heeft. Dat zorgt voor een constante groei.”

Arbeidsintensief proces
De grootste uitdagingen ziet Jaap-Jan aan het begin en het einde van de teelt. “Het is een arbeidsintensief proces om de druppelslangen aan te brengen én weer op te ruimen. Wij hebben de slangen tijdens het zaaien geplaatst, maar dat kost twee keer zoveel tijd in een toch al hectische periode. En als ze niet diep genoeg liggen, dan maken kraaien of hazen de slangen soms kapot. Repareren kost veel tijd. Daarom heb ik afgelopen winter een element op onze zaaimachine geplaatst, waarmee we de druppelslangen precies op 5 cm diepte kunnen leggen. Dit jaar liggen ze veel beter.”

Goede manier van recyclen
Een ander verbeterpunt is herbruikbaarheid. Jaap-Jan hoopt van harte dat Netafim, die de StreamlineTM X ReGen druppelslangen levert, een goede manier van recyclen vindt. “Ons bedrijf voldoet aan allerlei duurzaamheidseisen, onder meer PlanetProof. Consumenten en supermarkten verwachten dat we verantwoord opereren en niet zorgen voor extra afval. Ik hoop dat Netafim goede recycling kan waarmaken. Bovendien scheelt dat ons afvoerkosten.”

Elke dag bijleren
Ondanks deze uitdagingen heeft Jaap-Jan geen moment geaarzeld om ook dit jaar druppelirrigatie aan te leggen. “Het resultaat was vorig jaar gewoon goed. Bovendien leren we nog elke dag bij. Zo zoeken we voor de sjalotten nog naar de optimale zaaidichtheid voor dit systeem. Maar ik vind het mooi om die kennis om te bouwen en te delen met collega’s.”

Wilt u ook weten wat de mogelijkheden van (druppel)irrigatie voor uw gewas zijn? Neem dan contact met Netafim op.