}

Druppelirrigatie bij Mickael en Roy de Nijs: “Betere uien en minder last van bonenvlieg”

Zelfs met het natte voorjaar pakte druppelirrigatie in zaaiuien goed uit. Maatschap De Nijs uit het Zeeuws-Vlaamse Walsoorden legde op 16,7 ha druppelslangen van Netafim aan, compleet met computergestuurde bemesting. De uien zijn van bewaarkwaliteit, de bonenvlieg bleef weg. Een goede tip voor collega-akkerbouwers heeft Mickael ook.

Al eerder overwogen de broers Mickael en Roy precisie-irrigatie in de uienteelt op het akkerbouwbedrijf van 220 hectare, dat ze samen met hun ouders hebben. Pootgoed is de belangrijkste teelt, maar zaai- en plantuien zijn een goede tweede. Omdat ze veel last hadden van de bonenvlieg, wilden ze het bij de zaaiuien over een andere boeg gooien. Mickael: “De mooie uien van een collega, die vorig jaar druppelirrigatie combineerde met de ruggenteelt, gaven de doorslag. Zeker omdat in die teelt geen bonenvlieg voorkwam.”

Rijenfrees aangepast

De broers gingen grondig te werk. Ze pasten een aardappelrijenfrees zo aan, dat die in één werkgang van 3 meter 4 ruggen maakt en daarin direct de druppelslangen legt. Filmpjes van anderen dienden als voorbeeld. “Een beetje slijpen en lassen, dat kunnen we wel. We verkleinden de kappen en maakten daar een koker in, die zorgt dat de druppelslangen op de juiste hoogte komen te liggen. Na wat oefenen verliep de aanleg soepel. We kozen voor de druppelslangen van Netafim, omdat iedereen hier in de buurt er positief over was. We hebben nu ook zelf ervaren dat ze goed zijn, want we zagen geen verstoppingen”, vertelt Mickael. 

Tip: investeer in goede materialen

Om het maximale uit de druppelaars te halen, investeerden de broers direct in fertigatie, dus vloeibare bemesting via de slangen. “We telen deze uien op twee percelen, dus we kozen voor een verrijdbare druppelkar. Daarin staat een aggregaat en het besturingssysteem dat de toediening van meststoffen vanuit de A- en B-bak regelt. Via een app kunnen wij op afstand de dosering aansturen. Die techniek werkt prachtig. Mijn tip voor collega’s: investeer in goede materialen. Als die eenmaal zijn aangesloten, heb je er geen omkijken meer naar. De kosten van dit systeem inclusief extra arbeid zijn zo’n 1000 euro per hectare, maar daar krijg je ook wat voor terug.”

Risico op bonenvlieg beperkt

Over het resultaat is Mickael dik tevreden. De mooie, harde uien zijn van een goede bewaarkwaliteit. En het belangrijkste: van de bonenvlieg hadden ze geen last. “Dit systeem lijkt het risico op deze lastige plaag te beperken. Verder haalden we een opbrengst van 60 ton per hectare, terwijl het gemiddelde in de regio op 35 tot 40 ton lag. Ik had meer kilo’s verwacht, maar door het late zaaimoment van 1 mei lagen we 3 weken achter op schema. Met een vroegere zaai hopen we er nog meer uit te halen.”

Zaaidichtheid iets aanpassen

Zelfs in een nat voorjaar bewees de druppelirrigatie met fertigatie zo zijn waarde. “Collega’s zeiden: ‘Met zoveel regen heb je die slangen toch niet nodig?’ Daar ben ik het niet mee eens. Door de slangen kunnen we nauwkeurig de bemesting uitvoeren. Alles wat door de slang gaat, komt precies op de juiste positie terecht. Bij de wortels, dus. In combinatie met de ruggen zorgde dat voor een goede opkomst. Wel gaan we de zaaidichtheid iets aanpassen, omdat de uien eigenlijk iets te dik stonden.”

Proef met rassen en zaaidichtheid

Stap voor stap willen ze zo deze ruggenteelt met druppelfertigatie verfijnen. De kennis die zij opdoen, delen de broers graag met anderen. “AJK Oost-Zeeuws-Vlaanderen organiseerde in juli op ons bedrijf een avond voor ongeveer 25 uientelers. Onze leveranciers Netafim, Agrowing en Van Iperen waren erbij. En volgend jaar doen we met zaadleverancier Hazera een proef doen met rassen en zaaidichtheid binnen dit systeem. Mooi dat leveranciers ons ondersteunen om het beste uit de uienteelt te halen.”